Ridsport

Hitta rätt ridskola

Oavsett om det är en vuxen eller ett barn som vill börja rida på ridskola kan det vara klokt att titta på flera olika ridskolor innan man bestämmer sig. Det finns faktiskt en hel del saker att tänka på när man ska finna den bästa ridskolan, och det är inte bara att ta första bästa. För det första ska man såklart trivas på ridskolan, och för det andra ska man också vara trygg där och få en bra undervisning.

Kvalitetsmärkning av ridskolor

I Sverige är det Svenska Ridsportförbundet som kvalitetsmärker ridskolorna. Med en sådan märkning kan man som elev lita på att ridlärarna har en korrekt utbildning, att undervisningen följer de riktlinjer som finns, och dessutom blir hästarna väl omhändertagna enligt gällande lagstiftningar.

Alla kvalitetsmärkta ridskolor finns med på Ridsportförbundets hemsida, och ridskolorna har i regel plakat eller anslag tydligt uppsatta så att du som elev eller besökare kan se dem.

Provridning

De flesta seriösa ridskolor erbjuder provridning en eller flera gånger. Då får man vara med på en lektion, eller ta en privatlektion för att ridläraren ska se vad man kan samt för att man ska kunna se hur undervisningen fungerar. I normala fall betalar man för provlektionerna separat, och man binder inte upp sig för att rida en hel termin. Det är också väldigt praktiskt om man har ett barn som vill prova ridning, men som kanske inte har sysslat med hästar förut och därför inte vet om det är något barnet gillar.

Pålitliga hästar

En annan sak som är väldigt viktig är att de hästar som används inom ridskolan är pålitliga. Hästar är djur och man kan såklart inte lita på dem helt och hållet, men hästarna ska inte vara elaka eller olämpliga att ha med. En ridskolehäst bör vara lugn, tålmodig och relativt orädd. Vissa hästar kan vara mer utmanande och svåra att gå i fin form, vilket kan vara praktiskt för de elever som behöver en större utmaning, men även nybörjare behöver hästar som de inte är rädda för oavsett om det är barn eller vuxna som ska rida. Hästarna måste givetvis också vara snälla att hantera inne i stallet. En häst kan bli irriterad, men den ska inte sparka och bitas ständigt. Ta gärna med dig en erfaren hästmänniska när du för första gången besöker ridskolan och tittar på hästarna.

Omväxlande undervisning

Undervisningen ska vara omväxlande i den mån det går. Ridning handlar inte bara om att rida runt och runt i en ring. Man kan träna hoppning, dressyr, rida ut, öva på balans och mycket mer. Det är viktigt att eleverna på ridskolan faktiskt lär sig att hantera hästen i flera olika situationer, även när man inte befinner sig inne i ett stängt ridhus.

Kategorier:

Etiketter:

Stängt för kommentarer