Vad behövs för att börja på ridskola?

När man ska börja på en ridskola kan det kännas lite nervöst. Första gången man kommer dit och ser alla som går runt i ridkläder kan man känna sig lite utanför om man själv inte skaffat någon utrustning. Men behöver man egentligen ha all utrustning från första dagen?

Ridhjälm

Det är väldigt viktigt att ha en ridhjälm på huvudet. Det är inte ovanligt att drabbas av hjärnskakning om man ramlar av en häst, och har man inte hjälm finns det risk att skadorna blir än värre eller rent av dödliga. De första lektionerna brukar man kunna låna en hjälm på ridskolan men vill man fortsätta rida bör man köpa en egen hjälm som sitter rätt. När det gäller hjälmen ska den dessutom bytas ut efter att man ramlat av eller om man tappat den, även om man inte slagit i huvudet.

Ridkläder

Det är faktiskt inget måste att ha ridkläder de första ridlektionerna. Det kan dock vara klokt att skaffa ett par ridbyxor som är gjorda just för ridning. Vanliga byxor har ofta ganska stora sömmar på insidan av knäna och låren, vilket leder till att man lätt får skav. När det gäller andra kläder bör de inte vara för bylsiga, men de ska täcka kroppen. Att rida i t-shirt är inte lämpligt med tanke på skavsårsrisken om man ramlar av.

Säkerhetsväst

En säkerhetsväst skyddar kroppen mot väldigt många olika skador. Man får ett bra skydd mot revbensbrott, de inre organen skyddas bättre och mycket mer. Säkerhetsväst kan man ofta också låna, men det bästa är att köpa en egen när man vet att man vill fortsätta rida. Då får man en väst som passar precis den egna storleken, och då får man också ett så bra skydd som möjligt.

Skor

Ett par bra skor att rida i, samt att ha i stallet, bör man skaffa. Till en början går det bra med kängor eller gummistövlar, men skon ska ha en liten klack. Skon får inte heller ha massor av detaljer som kan fastna i stigbyglarna. När man ska fortsätta rida kan ett par riktiga ridskor med stålhätta vara bra. Man behöver inte lägga tusentals kronor på ridstövlar i äkta läder innan man vuxit klart och verkligen vill hålla på med ridning länge.

Kategorier:

Etiketter:

Stängt för kommentarer